fbpx

Verandering van baan is een life event

Hello Summer! Dit is weer de tijd van plezier maken, vakantie, relaxen, ontstressen en je werk even heerlijk achter je laten.. Even helemaal niets! En die mate van rust en afstand tot je dagelijkse leventje kan voor veel mensen leiden tot reflectie en inzichten. Natuurlijk gaan mensen dan ook nadenken over hun werk, bewust of onbewust. Zo zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat mensen na de zomer meer openstaan voor een baanswitch dus het jachtseizoen van recruiters is straks weer geopend.. Voordat dat zover is wil ik jullie als wervers en werkgevers ook een momentje van bezinning meegeven voor deze zomer. En dat is deze zin:

“Verandering van baan is een life event”

Life events zijn gebeurtenissen in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloeden. Dit kunnen momenten zijn die we bewust inplannen, maar ook ervaringen die je overkomen. Bedenk in ieder geval dat het momenten zijn die invloed hebben op je dagelijks leven. Een aantal voorbeelden; een huis kopen, trouwen, ziekte, een overlijden in naaste kring, een geboorte en wat dacht je van werk. Werk is één van de grootste wekelijkse activiteiten en wat welke impact heeft het wel niet als daar iets in veranderd..

En met die verandering in iemands leven zijn wij dagelijks bezig en die keuzes proberen we te beïnvloeden als recruiters. Maar hoe bewust zijn we ons hiervan en hoe vaak staan we daar bij stil? In ieder geval nu even bij het lezen van deze blog dus mijn doel is al grotendeels bereikt 🙂

Als recruiter creëer je vraagtekens bij mensen

Met al onze mooie wervingsuitingen, video’s, werkenbij sites, social campagnes proberen we vraagtekens bij iemand te creëren. “Zit ik nog wel goed in mijn huidige baan of is deze baan toch ook wel interessant”. Maar vervolgens die stap voor iemand om te solliciteren, het thuis bespreekbaar maken en op sollicitatiegesprek te gaan is veel groter dan waar wij bij stil staan. Voor ons recruiters zijn sollicitatiegesprekken en kandidaten feliciteren of afwijzen dagelijkse kost. In mijn tijd toen ik nog werkte als intercedent belde ik soms mensen met gemak op om te vertellen dat hun (tijdelijke) werk per direct ophield. Dat was voor mij een belletje, maar voor de kandidaat een life event..

Die impact van die nieuwe baan

Verplaats je dus continu in de kandidaat. Want stel dat je met succes heb gesolliciteerd op een andere baan dan begint het event pas echt. Mijn huidige baan opzeggen, die opzegtermijn doorkomen en wat dacht je van het afscheid nemen van je collega’s. Het verlaten het vertrouwen, maar weten niet wat je ervoor terugkrijgt. En dan die eerste werkdag, de ontmoetingen, aftasten of je past bij deze bedrijfscultuur en die klik met de manager… allemaal spannend en dan hebben we het nog helemaal niet over de inhoudelijke verwachtingen van de nieuwe baan.

Neem zulke dingen mee als je de volgende keer een vacaturetekst schrijft, een (in)mail stuurt, een kandidaat afwijst of iemand ontmoet op zijn of haar eerste werkdag. Jij kan namelijk dagelijks het verschil maken voor mensen die starten aan een nieuw life event.

En voor nu lieve recruiters: Happy summer everyone! Voor mij is de zomer al lekker gestart met vakantie in Frankrijk en de maand augustus staat in het teken van ondernemersdingen en recruitment trainingen voorbereiden voor in het najaar. Onwijs veel zin om in september de tweede edities van deze 2 recruitment trainingen te gaan doen. Voor beide is nog plek om te volgen dus misschien iets voor jou om na de zomer weer te starten met nieuwe recruitment kennis :

Tot snel en wil je mijn zomer en de voorbereidingsmaand volgen in augustus check dan mijn instagram: de_recruitment_trainer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *