fbpx

Hoe je in 2020 nog indruk maakt met een vacaturetekst

Wervingsteksten kunnen en moeten anders, lees hier hoe.

Vacatureteksten! Nog steeds de meest gebruikte wervingsuiting in arbeidsmarktcommunicatie. Maar als ik eerlijk ben ook vaak de slechts uitgevoerde. Clichés, lange teksten, opsommingen met taken en vaak mist het elke vorm van beleving. Precies, dat kan anders! En anno 2019, met het oog op 2020, moet het ook echt anders. Ongeacht wat de economie in 2020 gaat doen (de arbeidsmarkt gaat weer een keer kantelen mensen) doelgroepgerichte teksten blijven zeker van belang.

Voordat je verder gaat lezen: bedenk nog even wat het doel is van die teksten die je vaak op de automatische piloot schrijft…. Je wilt aandacht trekken, informeren, enthousiasmeren en met het uiteindelijke doel: gedrag beïnvloeden. Je wilt namelijk dat iemand op de sollicitatieknop drukt. Maar om dat te bereiken moet je alles uit de kast halen in deze kandidatenmarkt. En dat doe je door indruk en vooral de JUISTE INDRUK te maken. We streven als recruiters niet naar veel sollicitaties, maar naar de juiste! Ga dus voor slimme vacatureteksten.

Ik leg je graag uit hoe je indruk maakt met je wervingstekst en vond het wel tijd voor een nieuwe invalshoek dus vers van de pers: IMPRESS

vacaturetekst vacatureteksten recruitment arbeidsmarktcommunicatie

Interactie

Stop alsjeblieft (per direct) met het domweg en lukraak zenden van vacatures. Die eenzijdige en bulkstroom naar de latente doelgroep werkt al lang niet meer. Maar in 2020 word je wel gedwongen om je te richten op wat we al tijden proberen in marketing: conversational. Het uitlokken en aangaan van interactie met je doelgroep. Denk aan het gebruik van call to actions, jouw benaderbaarheid & bereikbaarheid en interactie aangaan op social media.

Mobiel

De kans dat jouw vacature als eerste op een mobiel wordt gelezen was 2019 al ruim 65%, maar de komende jaren is het de standaard. Zorg er vanaf nu dus voor dat jouw teksten 100% mobiel proof zijn. Kijk eens goed naar de totale lengte (nu krijg je pijn van het scrollen bij het lezen van de gemiddelde vacaturetekst). Maar kijk ook naar scanbaarheid, opbouw, alinea’s en zinslengte. En wat dacht je van actieve schrijfvormen.

Persoonlijk

Doelgroepgericht denken en handelen vormt natuurlijk al de basis van je werving & selectie. Bij het schrijven van een tekst moet je ook elke keer op de stoel van de kandidaat gaan zitten. Schrijf naar de kandidaat toe, in de juiste tone of voice en op basis van hun pullfactoren. Zet gepersonaliseerde content bovenaan jouw prioriteitenlijstje voor 2020.

Reviews

De tijd dat we geloofden in de perfecte corporate geregisseerde content is al achter ons. De markt wordt steeds transparanter, de kandidaat steeds slimmer en de doelgroep steeds jonger. We zijn gewend om autoriteit en kennis te halen bij ervaringsdeskundige. Checken van reviews zijn de standaard bij het kopen van producten en belevenissen. Laat dus ook vooral jouw medewerkers (ervaringsdeskundige) aan het woord. Een simpele quote in een vacaturetekst kan al impact maken.

Eerlijk

Laten we eerlijk zijn, geen enkele functie of werkgever is perfect. Dus doe je ook niet zo voor in je vacaturetekst. Authenticiteit is een buzzwoord, maar nog wel onwijs belangrijk. Durf daarom een eerlijk beeld te schetsen, neem bijvoorbeeld de lezer mee in de belevenissen op het werk. En durf ook te zeggen wat je niet te bieden of wat je nog mist en juist zoekt bij je nieuwe collega.

Suprise

Wees onderscheidend, durf anders te zijn en verras! Om door al die duizenden teksten die per maand online worden geplaatst te komen moet je wel opvallen. Toon eens wat lef!

Social

Gelukkig wedden we allang niet meer op 1 paard en verspreiden we onze recruitment content op verschillende (social) kanalen. Heel goed! Alleen overal dezelfde tekst gebruiken.. heel fout! Een vacaturetekst op Linkedin of een Jobboard moet qua inhoud zo volledig zijn dat je alleen al door die woorden gaat solliciteren. Heel anders dan een tekst die op je werkenbij-site wordt ondersteund met allemaal extra content (video’s / referenties). Of wat dacht je van een “vacaturetekst” op Instagram, dat is minimaal tekst en vooral beeld. En als laatste voorbeeld het verschil van een tekst die je gebruikt om externe kandidaten te werven ten opzichte van een interne tekst die je plaats op je eigen intranet. Je snapt nu vast wat ik bedoel en neem vooral de moeite om je tekst per kanaal aan te passen. Het loont!

Let’s impress! Succes met het schrijven van vacatureteksten die indruk maken 🙂

En wil je dit nog beter leren doen? Meld je dan nu aan voor mijn nieuwste online training die 25 november start via Instagram: #slimmevacatureteksten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *